3 varianty jádra pro H+kk


3 varianty jak lze vyřešit nejpoužívanější jádro v panelovém bytě


Dispozice s průchozí toaletou a koupelnou, do níž lze umístit pračku pouze v případě, že se zruší průchod do kuchyně, připravuje současným uživatelům nejednu horkou chvilku. Nešťastní bývají i architekti, kteří se snaží o nápravu tohoto řešení a navržení smysluplné dispozice. Práci svých předchůdců opravdu nechválí

Stávající stav panelového bytu

V současném stavu je kuchyňka v průchozí chodbičce. Na fotografii je vidět použití takzvané protilinky, která poskytuje cenné úložné prostory a plochy.

Rohová jídelní lavice částečně zasahuje do dveří propojující kuchyň a obývací pokoj. Vzhledem k omezenému prostoru stojí v kuchyni chladnička v nice před dveřmi do koupelny. Před těmito dveřmi, které umožňovaly průchod z kuchyně do koupelny a dál na WC, je tak ze strany koupelny umístěna pračka s hloubkou 40 cm.

 

Varianta A

Dispoziční řešení počítá s posunutím WC za instalační šachtu, případně je v něm možné umístit i miniaturní umývátko. V malé koupelně je vedle umyvadla vana 160×75 cm a koupelnový radiátor. Pračka 60×60 je umístěna do niky přístupné z chodbičky propojující chodbu a kuchyni. Případná sušička může být postavena na tuto pračku.

Vybouráním potravinové spíže s příčkou vznikl kout pro umístění rohové kuchyňské linky s troubou ve zvýšené poloze, myčkou se šířkou 45 cm a dřezem, na kterou navazuje snídaňový pult ve výšce pracovní desky s barovými stoličkami.

Jídelní stůl byl přemístěný do obývacího pokoje, kde je dále vedle TV stěny, pohovka a postel 140x200 cm. Lůžko může být odstíněno závěsem, ale není to nutné, záleží spíš na tom, zda by majitelka ponechávala lůžkoviny na posteli, nebo je ukládala do zásuvky pod ním.

Dětský pokoj vznikl zmenšením pokoje s balkonem o šatnu vytvořenou z nábytku, přesto má pokoj dostatečnou plochu 10,5 m2. Lze v něm umístit lůžko, noční stolek, pracovní stolek i nízké skříňky.

 

Varianta B

Rekonstrukce bytového jádra je provedena obdobným způsobem, v koupelně je úsporná vana 157×70 cm, tím se poněkud zvětšuje půdorysná plocha koupelny.

V rohové kuchyňské sestavě byla použita varná deska s troubou pod ní, dřez a myčka se šířkou 45 cm. Chladnička je umístěna v pozici původní potravinové skříně. Na linku opět navazuje snídaňový pult ve výšce pracovní desky.

„V obývacím pokoji jsem použil lůžko 160×200 cm a v dětském 140×200, pokud mamince či dceři přijde návštěva, která bude chtít v bytě i přespat,“ vysvětluje architekt Maňák.

Varianta C

I ve třetí variantě použit architekt stejný princip rekonstrukce bytového jádra. V koupelně je umístěna walk-in sprcha 120×80 cm, umyvadlo a otopný žebřík. Jídelní stůl zůstal v kuchyni, v obývacím pokoji tak zůstalo více prostoru pro sedací soupravu a křeslo. V dětském pokoji je zakreslena šatní skříň.

 

 

 

 

Zdroj: idnes.cz

Odkaz na zdroj

Publikováno: 24.04.2022