Pět základních pravidel pro bydlení na malém prostoru


Málo místa? V paneláku bydlí jen málo z nás v prostoru, který bychom považovali za dostatečný, a tak hledáme fígle, triky, řešení a vychytávky, jak z té trošinky místečka vytlouct co nejvíc. Tady jsou naše tipy, jak svůj malý byt co nejvíc nafouknout:


1. Barvy. Asi jste to slyšeli už mockrát a i my tím začneme. Bílá barva a světlé pastelové odstíny prostor prosvětlí a zvětší, pomůžou taky zrcadla. Úplně nejlepší je mít v jedné barvě podlahu, stěny i strop - kde není hrana, která by prostor opticky rozbíjela, vypadá místnost větší.

2. Světla. Pro většinu z nás je nejpříjemnější denní světlo proto při výběru bytu sledujte, na kterou stranu jsou orientována okna. Tam, kde se nepoštěstilo, okna jsou na sever nebo jsou zastíněná sousedními domy, doporučujeme experimentovat s různými zdroji a kombinacemi osvětlení tak, abychom prostor prosvětlili.

3. Víceúčelovost. Mít na každou činnost jeden kus nábytku je v paneláku vážně zbytečný "luxus". Potřebujeme konferenční stolky s úložnými prostory, které se dají předělat na taburetky, potřebujeme bílou blackout roletu, abychom ji využili místo plátna pro projektor, potřebujeme botník, na který se můžeme posadit jako do křesílka v hale. Ideálně by každý kus nábytku měl mít v bytě alespoň dvě využití.

4. Úklid. Obzvlášť, když nás v malém prostoru žije hodně, je to TAK těžké a přitom TAK důležité. Ulehčete si to co nejvíc. Fakt nejste líná, když nechcete mít doma tisíc sošek, na které se práší, abyste na nich nemusela utírat prach, tady je to nutnost. Prostě se nedá nic dělat - věci, které by se možná ještě jednou třeba někdy použít, musí pryč. Doma zůstane jen to nutné, co má své místo.

5. Kvalita ovzduší. Poznáte to i na fotce - hezké byty prostě voní čerstvým vzduchem. Větrat bychom měli dvakrát denně - někdy ale brání silnice pod oknem nebo prostě jen počasí. Zvažte proto investici do čističky vzduchu nebo případně rovnou do instalace domovní klimatizace - v horkých letních měsících se betonová sídliště sálají horko a byty tak působí dojmem prašné pouště i bez jediného zrnka prachu. A také pozor na zápachy - zápach zkaženého jídla z odpadkového koše velmi rychle naplní celý byt, stejně tak upocená postel nebo nemytá toaleta.

Věříme, že naše tipy při zařizování vašich domovů pomohou a pokud jste již s důrazem na některé z výše uvedených pravidel svůj byt upravili, budeme velmi rádi, podělíte-li se s námi o fotku takového bytu na e-mailu inspirace@panelaky.eu Pro obsah tohoto článku jsme čerpali především z videa londýnského architekta Daniela Titchenera - pro ty, kdo dobře rozumí londýnské angličtině nabízíme odkaz níže.

Zdroj: Youtube, vlastní obsah

Odkaz na zdroj

Publikováno: 15.04.2021